Kursk tuhoon tuomittu sukellusvene

Oli elokuun 12. päivä vuonna 2000. Venäjän pohjoinen laivasto järjesti Barentsinmerellä suuret sotaharjoitukset. Yksi harjoituksiin osallistuneista aluksista oli Oscar II luokan sukellusvene K-141 Kursk, jonka oli tarkoitus ampua harjoitustorpedo tyypiltään Toltushka, mutta torpedo räjähti ja tuhosi sukellusveneen keulan puoleiset osastot. Räjähdys tuhosi myös Kurskin taistelukeskuksen, josta aluksen toimintaa johdettiin. Ainoa osasto, jossa olleet miehet säilyivät räjähdyksestä, oli numero 9. Elokuvassa Kursk Seurataan näiden miesten taistelua kuolemaa vastaan. Ohjauksesta vastaa Thomas Vinterberg.

Miesten toimintaa vaurioituneessa sukellusveneessä johtaa Mikhail Averin, jota näyttelee Matthias Schoennaerts. Hän tekee järisyttävän hienon suorituksen. Schoennaerts luo Mikhailin hahmosta todella monipuolisen. Toisaalta Mikhail on vahva Venäjän laivaston upseeri, joka tekisi mitä tahansa miestensä puolesta. Kotona häntä odottaa perhe, joka on hänelle tärkein asia maailmassa, kun nämä kaksi piirrettä liittyvät toisiinsa, niin katsojalle tarjotaan todella upea suoritus.

Mikhailin vaimoa Tanyaa näyttelee Léa Seydoux. Kun Tanya kuulee onnettomuudesta, hän ryhtyy etsimään vastauksia. Tämä vaatii paljon sitkeyttä, sillä laivaston esikunta ei haluaisi paljastaa mitään, mutta Tanya ei anna periksi. Seydouxin rooli oli varmasti todella vaativa, mutta hän vastaa haasteeseen todella vahvasti. Tanya on upseerin vaimo, joka tajuaa riskit, mutta ei ole valmis hyväksymään laivaston esikunnan ontuvia selityksiä. Hän on myös äiti, joka huolehtii nuoresta pojastaan. Seydoux onnistuu kutomaan Tanyasta todella mielenkiintoisen hahmon.

Kursk on todella riipaiseva tositarina, joka näyttää, mitä tapahtuu, kun tässä tapauksessa Venäjän ylpeä laivasto ei suostunut ottamaan vastaan tarjottua apua. Ihmisiä kuoli aivan turhaan. Elokuva näyttää venäläisen laivastoelämän pimeän puolen. Rahaa ei ollut, eikä varusteista pidetty huolta toivottavasti asiat ovat nykyisin paremmin.

Kursk saa ensi-iltansa 14.12.

Teksti: Juho Kojima

Kuvat: MIKA COTELLON

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi