Näyttelijä Pamela Tola debytoi ohjaajana “Tätä matkaa on tehty jo pitkään”

Näyttelijänä paremmin tunnetuksi tullut Pamela Tola siirtyy kameran edestä sen taakse ja ohjaa ensimmäisen pitkän elokuvan Swingers. Elokuva kuvataan heinä- elokuussa ja sen on määrä tulla ensi-iltaan 30. marraskuuta 2018.

– Olen todella innoissani ja kiitollinen tästä mahdollisuudesta, että ylipäätänsä pääsen ohjaamaan elokuvaa. Se on etuoikeutettua ja hienoa, ja se että olen saanut ympärilleni niin mielettömän lahjakkaan porukan näyttelijöitä ja työryhmää, niin se tuntuu tosi ihanalta, Tola fiilisteli.

Tola on aiemmin ohjannut lyhytelokuvia, mutta niistäkin on jo ehtinyt tovi vierähtää. Ohjaajan saappaisiin hyppääminen ei siis ole uutta eikä se ole vain hetkellinen päähänpisto, vaan siihen hän on jo vuosikausia valmistautunut.

– Se herättää tosi paljon ajatuksia. Olen tietysti tavoitellutkin sitä ja tehnyt sitä matkaa, että pääsisin ohjaamaan enemmän jo pitkään. Siinä mielessä tämä ei ole tullut mistään puskista, että nyt tässä ruvetaan ohjaamaan, vaan se on ollut tietoinen valinta tavoitella sitä, Tola totesi.

Pamela Tola on käsikirjoittanut Swingers- elokuvaa yhdessä Niina Lahtisen kanssa

Näyttelijänä Pamela on saanut tehdä töitä monien ohjaajien kanssa ja on saanut ammetaan heidän osaamisestaan mallia omaan ohjaustyöskentelyynsä. Sitä, kuka on tehnyt häneen suurimman vaikutuksen tai ketä hän ohjaajista eniten ihailisi, ei löytynyt suoraa vastausta. Samoin sen, millainen ohjaaja hän on, jätti debytantti näyttelijöiden päätettäväksi.

– Sitä ei vielä tiedä itsekään, miten tilanteissa sitten loppuen lopuksi toimii. Voihan sitä paljon suunnitella ja miettiä, että nyt olen tällainen, mutta todellisuus on sellainen, että siellä pitää olla tilanteissa ja kohdata ihmisiä, Tola mietti.

– Toki pyrkimykseni on olla ohjaaja, joka kykenee johtamaan tätä laivaa ja myös kykenee ottamaan ihmiset ihmisinä huomioon. Pyrin tekemään parhaani.

Vaikka vielä ei elokuvaa ole kuvattu päivääkään, niin yhteistyötä näyttelijöiden ja ohjaajan välillä on jo ollut tähän mennessä. Elokuvan valmistelut ovat jo pitkällä sen suhteen ja yhteisiä harjoituksiakin on jo ehditty pitämään, harjoituksia, joita ei aina elokuvien tekemiseen kuulu.

– Koen, että se on tärkeätä. En tarkoita sitä, että harjoiteltaisiin valmiiksi ja toistettaisiin se. Mä itse ajattelen sen niin, että harjoitteleminen ruokkii sitä alitajuntaa ja se kehittää sitä prosessia. Jos me harjoitellaan jotain ja sitten välissä on vaikka kuukausi, että ei olla harjoiteltu, niin siellä alitajunnassa tapahtuu asioita ja ne henkilöt, ja prosessit menevät eteenpäin, ilman että faktisesti tehdään mitään, Tola perusteli.

Näyttelijät ovat ainakin ottaneet Pamela Tolan hyvin vastaan ohjaajana ja muun muassa hänen kurssitoverinsa Teatterikorkeakoulusta Aku Hirviniemi ja Marja Salo ovat hyvin tyytyväisiä siitä, että elokuvaa on valmisteltu harjoittelemalla.

Teksti ja kuvat: Joni Hildén

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi