Tall Ships Races panostaa ekologisuuteen

Tall Ships Races rantautuu jälleen kerran Suomen maan kamaralle. Tapahtuma järjestetään nyt viidettä kertaa Suomessa. Turku on isännöinyt tapahtumaa vuosina 1996, 2003, 2009 ja 2011. Tänä vuonna Tall Ships Races järjestetään kahdessa kaupungissa, sillä Turun lisäksi laivat saapuvat myös Kotkaan.

– 97 alusta on ilmoittautunut Turkuun ja suurin osa näistä tulee myös Kotkaan, Turun projektipäällikkö Kimmo Hyyppä kertoi.

Tall Ships Races on purjelaivoille tarkoitettu kilpailu, joka on järjestetty ensimmäisen kerran 1956. Suomessa Turun ja Kotkan lisäksi laivat ovat käyneet Helsingissä ja Maarianhaminassa. Tänä vuonna ne purjehtivat ensin Kotkaan 13.-16. heinäkuuta ja sieltä sitten Turkuun 20.-23. heinäkuuta.

– Oltiin aika erikoisen tilanteen edessä, kun kolmisen vuotta sitten englantilainen STI:n pääjohtaja myönsi tämän kisan kahdelle kaupungille Suomessa ja siinä oli taustalla tämä Suomi 100 juhlavuosi. Siitä lähdettiin miettimään, että miten tehdään yhteistyötä, Hyyppä mietti.

Kotkan ja Turun yhteisten palaverien sekä mietintöjen jälkeen löytyi kantava teema tämän vuoden Tall Ships Racesille Suomessa. Teemana on merenkululle sekä ylipäätänsä maapallolle tärkeä, ympäristöteema. Sen pohjalta on satsattu tapahtuman ekologisuuteen.

– Me lähdettiin miettimään Turun kanssa yhdessä, silloin kun alettiin suunnittelemaan tätä tapahtumaa vuosia sitten ja meiltä kysyttiin aika varhaisessa vaiheessa, että miten te näette tämän arvopohjan. Silloin ensimmäisissä keskusteluissa yhdeksi arvoksi nousi tämä ympäristöystävällisyys ja kestävä kehitys, Kotkan kaupungin kulttuurijohtaja ja Tall Ships Races Kotkan tapahtumajohtaja Antti Karjalainen kiteytti.

Ekologisuus tulee näkymään tapahtumassa muun muassa siten, kuinka ruokajätteet tullaan kierrättämään ja muutenkin jätteiden lajitteluun on kiinnitetty erityistä huomiota. Painotuotteiden tuottaminen on jätetty minimiin ja Turussa kuljetuksia kaupungilla hoitavat sähköbussi sekä sähkövaunu. Yksityisautoille ei ole järjestetty parkkitiloja.

Teksti ja kuva: Joni Hildén

Kansikuva: Hannu Waher

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi