The Grinch yrittää varastaa joulusi

Äkäpussi Grinch aikoo varastaa joulun, mutta pienen tytön joulumieli sulattaa hänen sydämensä. Illuminationin ja Universal Picturesin kahdeksas pitkä animaatioelokuva on hauska ja lämminhenkinen tarina joulun hengestä ja sinnikkyydestä, joka pohjautuu Dr. Seussin tunnettuun lastenkirjaan.

Grinch (Markus Niemi) asuu kotiluolassaan seuranaan vain uskollinen koiransa Max. Luola on täpötäynnä erilaisia keksintöjä ja vekottimia, joilla päivittäiset askareet sujuvat mukavasti, eikä omissa oloissaan viihtyvän Grinchin tarvitse poistua kotoaan juuri koskaan, lukuun ottamatta ruokaostoksia.

Läheisen kylän asukkaat ovat tottuneet viettämään joulua hyvin mahtipontisesti. Tänä jouluna Grinch saa tarpeekseen juhlinnasta ja päättää pilata kyläisten suuren juhlan varastamalla koristeet ja lahjat. Hän ei kuitenkaan varaudu siihen, että kylässä asuva Cindy-Loy niminen pikkutyttö näkee varkaissa olevan Grinchin. Cindy-Loy on nimittäin päättänyt napata Joulupukin, sillä hänellä on pukille erittäin tärkeää asiaa. Kuinka Joulupukiksi pukeutunut Grinch ratkaisee tilanteen?

Elokuva noudattelee pitkälti joulunajan elokuvien tuttua kaavaa, jossa tarinan pahis ei pidä yhtään joulusta, mutta sitten tapahtuukin jotain, mikä muuttaa hänen suhtautumisensa täysin. The Grinch ei tarjoa yllätyksiä, mutta tarina on kerrottu hauskasti, eikä elokuvaa katsoessa aikuinenkaan tylsisty. The Grinch viihdyttää koko perhettä.

Suomeksi dubatussa versiossa Grinchiä esittävä Markus Niemi eläytyy rooliinsa mainiosti. Hän tekee hahmosta samaan aikaan häijyn ja herkän. Ilman Niemen suoritusta suomalainen versio olisi jäänyt hieman ohueksi, sillä elokuvan muut ääninäyttelijät tekivät kyllä hyvää työtä, mutta eivät jääneet mitenkään erityisesti mieleen. Kylän pormestaria esittävä Aira Samulin ansaitsee erityismaininnan, sillä hänen äänensä sopii rooliin todella hyvin. Samulinin äänessä on juuri sopiva ripaus maagisuutta.

Suomalaisessa versiossa oli eräs yksityiskohta, joka särähti todella pahasti korvaan. Elokuvassa puhuttiin muuten suomea, mutta laulut laulettiin englanniksi. Mielestäni tämä on huono valinta, sillä elokuva on tarkoitettu lapsille. Ei voida olettaa, että lapset ymmärtäisivät vieraskieliset laulujen sanat. Täytyy sanoa, että tämä kömmähdys heikensi suomalaisen version tasoa huomattavasti.

Kokonaisuutena The Grinch tarjoaa mukavaa viihdettä koko perheen joulun odotukseen. Elokuva saa ensi-iltansa perjantaina 9.11.

Teksti: Juho Kojima

Kuvat: elokuvasta The Grinch

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi