TS-tähti “Pohjia tehtiin huolella ja hartaasti”

Keskiviikkona Suomi juhlii sadatta vuottaan itsenäisenä valtiona. Suomen historiassa on sodittu maan alkuvuosina niin vuonna 1918 kuin sitten vuosina 1939-40 sekä 1941-45. Itsenäisyyden ehkä suurimmaksi symboliksi on noussut Edvin Laineen ohjaama Tuntematon sotilas, joka on vuosittain lähetetty televisiosta itsenäisyyspäivänä.

Tänä vuonna Väinö Linnan tunnetuimmasta romaanista ilmestyi kolmas elokuvaversio, jonka ohjasi Aku Louhimies. Elokuva, kuten edeltäjänsä työllisti myös lukuisan määrän suomalaisia miesnäyttelijöitä. Yksi heistä oli Matti Ristinen, joka esitti majuri Sarastietä.

– Mulle elokuvan tekeminen oli vähän erityyppinen kuin näille JR8:n miehille, koska heillä oli oma hitsautunut porukka siellä, nukutettiin teltoissa ja näin päin pois. Meille upseereille se oli vähän toisenlainen, Ristinen kertoi.

– Itse kun esitin tätä majuri Sarastietä, niin ei kauheasti siellä taistelutantereella tarvinnut pyöriä. Annoin käskyjä vähän kauempaa rintamalta.

Sarastietä esittänyt Matti Ristinen Tuntematon sotilas- elokuvan kutsuvierasensi-illassa. (Kuva: Miikka Hildén)

Kuten jo Samuli Vauramokin kertoi aiemmin Viihteen Olohuoneelle, niin näyttelijät saivat tukea roolityöhönsä asiantuntijoilta. Niin sai myös Matti Ristinen, joka sai paljon tietoa heiltä rooliansa varten.

– Pohjia on tehty huolella ja hartaasti. Tiedetään kyllä mikä se painolasti siinä on, mutta ei olla lähdetty mitään toistamaan vanhaa, vaan pyritty löytämään se tarina. Aku on ollut tässä kapteenina, niin ollaan pyritty löytämään se Akun visio, Ristinen valaisi.

Louhimiehen Tuntematon sotilas on jo kolmas versio tuosta elokuvasta. Kun elokuvaa on lähdetty tekemään, niin Ristinen ei ole keskustellut kenenkään aiemmissa versioissa näytelleen kanssa, vaan näyttelijöille oli järjestetty asiantuntijat puolustusvoimista.

– Meille oli järjestetty nimenomaan puolustusvoimien kautta, kuten everstiluutnantti Mälkki, joka on tutkinut nimenomaan tätä ja tehnyt tohtorinväitöskirjansa, jonka otsikko kuuluu ”Herrat ja jätkät”. Siinä pohditaan juuri tätä sotilaiden ja upseeriston välistä suhdetta. Sain sieltä niin vahvaa tukea sekä myös muilta kadettikoulusta ja muualta, Ristinen kehui.

Tuntematon sotilas on noussut Suomen katsotuimmaksi elokuvaksi yli kolmeenkymmeneen vuoteen. Joulukuun alkuun mennessä elokuva oli kerännyt 714 664 katsojaa. Suomen itsenäisyyspäivänä Tuntematon sotilas saa ensi-iltansa Ruotsissa, jossa se tullaan näkemään yli 130 valkokankaalla. Ruotsissa elokuvasta näytetään kahden tunnin ja 13 minuutin mittainen versio, johtuen ruotsalaisten elokuvateattereiden haluttomuudesta kolmen tunnin versioon.

Teksti: Joni Hildén

Kuvat: Tommi Hynynen, Miikka Hildén

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi