Tuntemattoman Hietasta näyttelevä Aku Hirviniemi: “Sain armeijasta hullun paperit”

Aku Hirviniemi. Tuntematon Sotilas 2017 näyttelijät & ohjaaja Aku Louhimies. #tuntematon2017 Kuvaaja Juha Mustonen (Instagram @juha_mustonen ) Stailaus Sofia Oksanen ( @soffioksanen )
Torstaina Varasto 2- elokuvan pressiin saapuneen Aku Hirviniemen edellinen projekti, Tuntematon sotilas on pikku hiljaa jo esityskunnossa ja ensi-ilta on 27. lokakuuta. Elokuvan tekoprosessi oli pitkä ja omalla tavallaan myös omanlaatuinen, jonka Hirviniemikin myöntää.
– Se oli aika rankka. Me elettiin ja asuttiin kuten sotilaat, nukuttiin yöt puolijoukkueteltoissa ja jokainen oli vuorollaan kipinävuorossa. Meillä oli aika rankat koulutukset siihen ja mäkin laihdutin roolia varten melkein 15 kiloa kolmessa kuukaudessa, Hirviniemi muisteli.
Monelle suomalaiselle miehelle nukkuminen teltassa, heräten välillä kipinävuoroon on tuttua omilta armeija-ajoilta. Hirviniemelle tämä oli uutta, sillä mies ei armeijaa ole käynyt.
– Mä olen tällainen rintamakarkuri, sillä mulla on C:n paperit. Sain hullun paperit ja ihan syystä, jos viime aikojen uutisia on luettu, Hirviniemi vitsaili.
– Aikoinaan jouduin armeijaa lykkäämään todella paljon Teatterikorkeakoulun takia, kun pääsin sinne jo 18- vuotiaana ja sitten ajattelin, että en halua taukoa pitää tässä välissä. Loppuen lopuksi olin sitten niin vanha, niin hain vapautusta. Ehkä ne ei tällaista mielipuolta olisi halunneetkaan. Ainakin psykiatri sanoi, että Suomen Puolustusvoimat ei halua ketään, joka laittaa kapuloita rattaisiin.
Näin jäi armeijakokemus aikoinaan Hietasen roolissa Louhimiehen Tuntemattomassa sotilaassa esittävältä Aku Hirviniemeltä kokematta. Elokuvan teon aikana hän sai kuitenkin osviittaa siihen, mitä armeija on.
– Sen minkä taakseen jättää, niin sen yleensä edestään löytää. Hyvin vahvasti tämän projektin aikana oman armeijakokemuksen sain. Mehän kuvattiin Vekaranjärvellä ja saimme koulutuksen hommaan, on sitten käynyt armeijaa tai ei. Se oli sellainen 80 päivän leiri, Hirviniemi kuvaili.
Aku Hirviniemi kuvaa elokuussa yhdessä Kari-Pekka Toivoisen, Minttu Mustakallion, Emilia Karilammen ja Juha Mujeen kanssa Varasto 2- elokuvaa (Kuva: Joni Hildén)
Voisi sanoa, että Hirviniemi kävi oman palveluksensa juuri tuota elokuvaa kuvatessa autenttisissa olosuhteissa. Leiripäivien määrä, jonka kuvausryhmä teltoissa vietti, on jo hyvin lähellä sitä vähimmäismäärää, joka armeijassa leiriolosuhteissa vietetään. Ehkä Hirviniemi voisi tämän kokemuksen jälkeen hakea puolustusvoimilta oman sotilaspassinsa.
– Sitä voisi kyllä anoa, mutta tuskin saisin. Mä luulen, että jos poikkeustilanne syttyisi, niin olisin eturintamassa miinoja polkemassa tai viihdytysjoukoissa Esa Pakarisen tavoin Harjakaisena naamaa vääntämässä, Hirviniemi epäili.
Suurimmat odotukset ja pelot Tuntemattoman sotilaan osalta päättyi siihen, kun elokuvan virallinen traileri julkaistiin. Ennen elokuvan ensi-iltaa mies ehtii vielä kuvaamaan Taru Mäkelän ohjaaman Varasto 2- elokuvan yhdessä vanhan Varasto-jengin kanssa. Kuvaukset käynnistyvät 1. elokuuta ja kestävät kuusi viikkoa.
Teksti: Joni Hildén
Kuvat: Juha Mustonen, Joni Hildén

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi