Aleksis Kiven syntymästä 183 vuotta

Tiistaina vietetään Suomen kansalliskirjailijan Aleksis Kiven päivää. Aleksis Kivi on ollut yksi Suomen historian tunnetuimmista kirjailijoista, joka sai arvostuksensa vasta kuolemansa jälkeen. Hän ehti elinaikanaan luoda tarinoita, jotka elävät vielä tänä päivänäkin ja osa tarinoiden teksteistä on noussut myös suomalaisten sanontoihin.

Suurimpia Kiven teoksia ovat olleet Nummisuutarit, Kullervo sekä tietysti Seitsemän veljestä, joka on filmatisoitukin jo muutamaan otteeseen. Sen ovat ansiokkaasti kuvanneet Edvin Laine sekä Jouko Turkka, vaikka Turkan versio aiheuttikin aikanaan paljon parranpärinää.

Seitsemän veljestä on nähty myös useita kertoja teatterin lavallakin. Viimeksi se esitettiin Ryhmäteatterin toimesta Suomenlinnan kesäteatterissa. Seuraavaksi näytelmä löytää tiensä jälleen kerran Turkuun ja kaupunginteatteriin, jossa se on viimeksi esitetty 70-luvulla.

Silloin näytelmän kokoonpano oli erittäin kova vai mitä sanotte nimistä Esko Salminen, Vesa-Matti Loiri, Heikki Kinnunen, Heikki Alho, Arno Virtanen, Ilari Paatso ja Juha Muje? Seitsemän veljestä on esitetty eri teattereissa lukuisia kertoja, kuten on myös Nummisuutarit ja Kullervokin esitetty. Kaikki nämä näytelmät ovat olleet myös suosittuja.

Aleksis Kivi, alkuperäiseltä sukunimeltään Stenvall syntyi Nurmijärvellä Palojoen kylässä 10. lokakuuta 1834. Kiven syntymästä tulee 10. lokakuuta 2017 kuluneeksi 183 vuotta. Aleksis Kivi kuoli vain 38 vuotiaana Tuusulassa 31. joulukuuta vuonna 1872. Vasta kuolemansa jälkeen Kivi sai arvostuksensa, jonka hän olisi jo ansainnut elinvuosinaan, eläessään köyhänä.

Hänestä tuli kansalliskirjailija ja miehen elämästä on tehty jopa elokuvakin kahteen kertaan. Elokuvat kertovat hyvin karulla tavalla sen, millaista elämää Aleksis Kivi eli ja miten nuori Aleksis sairastui parantumattomaan tautiin ja lopulta menehtyi siihen. Aleksis Kiven viimeiset sanat olivat ”minä elän”. Sanat ovat jääneet myös elämään kirjoittamiensa teosten lisäksi.

Aleksis Kivi on saanut myös patsaan Helsingin Rautatientorille aivan Suomen Kansallisteatterin eteen, jonka edeltäjässä Suomalaisessa teatterissa Seitsemän veljestä on esitetty ensimmäisen kerran, silloin tosin Arkadia-teatterissa. Näytelmä sai ensi-iltansa 23. marraskuuta 1898. Kansallisteatterin nykyisellä paikalla Rautatientorilla Seitsemän veljestä on saanut ensimmäisen ensi-iltansa 11. tammikuuta 1907.

Teksti: Joni Hildén

Kuva: arkistokuva

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi