Bluukkarit valtaa taas Vanhan Rauman

Raumalla tämäkin kesä päättyy leffan merkeissä, kun Bluukkarit valtaa kaupungin jo 26. kerran. (kuva: Jouni Mikola)

Tulevana viikonloppuna elokuva täyttää taas Rauman, kun kaupungissa vietetään Blue Sea Film Festivalia, tuttavallisesti bluukkareita, jo 26. kerran. Tällä kertaa tämän Itämeren ympäristövaltioille tarkoitetun festivaalin kohdemaa on Puola. 

Puolalaisista elokuvissa ohjelmistossa on neljä uudehkoa tuotetta, sillä kolme niistä on vuodelta 2017. Nuo kolme ovat: Joanna Kos-Krauzenin ja Krzysztof Krauzerin ohjaama Birds are singing in Kigali/Ptaki spiewaja w Kigali (K 16) ja Agnieszka Hollandin ohjaama Jäljet/Pokot (K12) sekä Piotr Domalewskin tuotos Silent night/Cicha noc (K 12).

Tuorein nelikosta on  Pawel Pawlikowskin viime vuonna ohjaama Cold War (K12).

Kotimaista fiktiota ja dokumentteja 

Ohjelmistossa on tuttuun tapaan myös edellisen festivaalin jälkeen ensi-iltaan tulleita kotimaisia elokuvia, niin fiktiota kuin dokumentteja. Dokumenteista voisi mainita nyt ainakin Joonas Berghällin ohjaaman Miehiä ja poikia sekä Sodankylässä kesäkuussa ensi-iltansa saaneen Mikko Mattilan Pekka Myllykoskesta kertovan elokuvan Mystinen metsätyömes.

Fiktioelokuvista Bluukkareilla ovat mm. Miia Tervon Aurora sekä Mikael Syrjälän Elvis ja Onerva. Noita kahta yhdistää se, että molempia tähdittää Mimosa Willamo. Noiden lisäksi Iso-Hannun saleissa nähdään myös ainakin palkitut Tyhjiö sekä Ihmisen osa. 

Baltic Herring

Tänäkin vuonna Itämerenmaiden elokuvantekijät kilpailevat jo kuuluisiksi tulleista Silakka-Oscareista. Kilpailussa ovat omat sarjansa niin, amatööreille, ammattilaisille kuin opiskelijoille. Pääpalkintona olevasta Golden Baltic Herring -keramiikkatyöstä kilpailevat kuitenkin kunkin sarjan parhaat työt.

Kilpailun tuomaristo 2019:

Vaiko Edur, kansainvälisen Dokumenttielokuvainstituutin IDF:n jäsen,

Pärnun dokumenttielokuvafestivaalin taiteellinen johtaja, Eesti

Fabian Munsterhjelm, viime vuoden BH voittaja, ohjaaja

Patrik Kumpulainen, viime vuoden BH voittaja

Matilde Caruso, näyttelijä, RaumArs-taiteilija, Italia

Tarmo Hotanen, elokuvatieteen maisteri, koordinaattori

Vieraita elokuvamaailman huipulta

Festivaalille vieraaksi saapuvat ainakin Hannu-Pekka Björkman, Markku Pölönen, Panu Tuomikko sekä Reetta Huhtanen.

Blue Sea Film Festival Raumalla 22.-25.8.

Teksti: Jouni Mikola

Twitter: @JouniMikola

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi