Englantilaista jännitystä Rauman teatterin kevääseen

Rauman teatteri avaa kevätkauden englantilaisella jännityksellä. (kuva: Rauman kaupunginteatteri)

Rauman kaupunginteatterin kevään 2019 ensimmäinen ensi-ilta J. B. Priestleyn kirjoittama brittiklassikko Tarkastaja tulee (An Inspector Calls). Kesäteatterissa vuoron saa puolestaan romanttinen komedia Kaksi puuta.

Rauman kaupunginteatterin taiteellinen johtaja Otto Kanerva totesi, että Tarkastaja tulee on joko hyytävästä draamasta jännitysnäytelmäksi kehittyvä tarina tai sitten se jännitysnäytelmästä hyytäväksi draamaksi kehittyvä.

– En mä osaa oikein sanoa, että mikä se on, no katsoja saa päättää sitten itse, Kanerva sanaili.

Scotland Yardin tarkastajaa näytelmässä esittää Raumalle muutaman vuoden jälkeen palaava Ilkka Koivula. Edellisen kerran Koivula vieraili Rauman kaupunginteatterissa Tapio Koivukarin romaaniin perustuvan Luodetuulen maan pääroolissa.

– En tiedä onko se nepotismia, että lavastajaksi on valikoinut Tuomo Nakari, sillä hän on suunnitellut myös perheemme talon, mutta uskon, että lavastuksesta tulee hyvä, naurahti Kanerva.

Näytelmän ohjaa puolestaan mikkeliläislähtöinen näyttelijä ja ohjaaja Ola Tuominen, joka totesi ensitöikseen, että hän ja Kanerva ovat kumpikin Nätyn koulukuntaa.

– Kun Otto ehdotti mulle tätä työtä niin se alkoi heti ensimmäisellä lukemisella kiinnostamaan, Tuominen totesi.

Tuominen kertoi myös, että näytelmä sijoittuu vuoteen 1912 ja tarkemmin vielä Titanicin uppoamista edeltävään viikkoon. Tärkeä teema on myös tuon ajan luokkayhteiskuntaerot.

– Luin jostain, että englantilaiset 16- ja 17-vuotiaat nuoret näyttelevät vuosittain tätä näytelmää. Ei siis Shakespeare olekaan se ainoa kirjailija, joka tulee brittiläisille äidinmaidosta, vaan J. B. Priestley on sitä myös, naurahti Tuominen.

Kesällä sitten Kaksi puuta

Kesällä Raumalla sukelletaan sitten Juha Tapion laulujen maailmaan, kun Fåfängan kesäteatterissa saa 14.6. ensi-iltansa Osku Valveen ja Otto Kanervan kirjoittama hersyvä komedia Kaksi puuta.

– Mulla ja Juha Tapiolla on ollut jo pidemmän aikaa lauluiltoja ja totesinkin, että joskus vielä laulusi taipuvat teatteriin, se joskus on nyt, Kanerva sanaili.

Näytelmän pääparia näyttelevät Ria Kataja ja Kanerva itse. Teatterin hallituksen puheenjohtaja oli jo ehtinyt kysyä Kanervalta, että koskas itse näyttelet Raumalla, no tuo tapahtuu sitten ensi kesänä.

Kanervan mukaan lähtökohtaisesti näytelmä on romanttinen komedia, mutta syvempääkin sanomaa tarinasta löytyy, ja se tärkein on Kanervan mukaan suvaitsevaisuus.

Kanerva myös totesi, että Kaksi puuta meni tänä kesänä Hämeenlinnassa ja siellä puolestaan ensi kesänä nähdään Rauman kesän suurmenestys Juha Vainion tarinaan perustuva Sellaista elämä on.

– Tällaisellä yhteistyöllä pystymme antamaan tekijöille työrauhaa sekä voimme myös parannella erilaisia “lastentauteja”, Kanerva totesi lopuksi.

 

Teksti: Jouni Mikola
Twitter: @JouniMikola

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi