Halloween tulee kolmen sukupolven voimin

David Gordon Greenin Halloween on mainio päivitys vuoden 1978 klassikosta. Vaikka filmi lainaa paljon alkuperäisestä, on tarina onnistuttu saattamaan 2000-luvulle.

John Carpenterin Halloween sai ilmestyttyään vuonna 1978 kulttistatuksen. Filmi aloitti samalla uuden kauhuelokuvien alagenren, slasherin. Elokuvassa 6-vuotiaana perheensä murhannut Michael Myers onnistui täysi-iän saavutettuaan pakenemaan mielisairaalasta ja palasi kotikaupunkiinsa Haddonfieldiin kylvämään kauhua. Jamie Lee Curtisin näyttelemä lastenvahti Laurie Strode laittoi kovan kovaa vastaan. Halloween avasi samalla nuorelle naistähdelle tien parrasvaloihin.

Filmi sai peräti kahdeksan jatko-osaa, kaikki edellistään kehnompia. Vuonna 2007 hard rock -muusikko ja elokuvantekijä Rob Zombie ohjasi oman versionsa klassikosta ja innostui uudelleen vuonna 2009 tekemään filmin Halloween 2.

Greenin elokuvalla on Carpenterin vankka tuki ja se pyyhkii pöydältä jo tehdyt jatko-osat. Käsikirjoitus kumartaa alkuperäiselle, mutta tuo tapahtumat vuoteen 2018. Myers on virunut mielisairaalassa 40 vuotta, Curtisin näyttelemä Strode on saanut tyttären (Andi Matichak) ja on myös isoäiti. Tarinan kertominen kolmessa sukupolvessa syventää hahmoja, joiden välille on onnistuttu rakentamaan mainioita ristiriitoja. Tarinan ennalta-arvattavuus ja perin älyttömäksi valahtava loppukin jäävät viihdyttävyyden jalkoihin.

Strode ja Myers ovat kuitenkin käsikirjoituksen heikkous epäuskottavuudessaan. Entisestä lastenhoitajasta on neljässäkymmenessä vuodessa kouliutunut todellinen toimintamamma, joka tuntee aseet ja tuo mieleen Terminatorin Sarah Connorin. Myers puolestaan on vankilassa viruneeksi kuusikymppiseksi perin vahva ja notkea. Luojan kiitos Halloweenissa vältytään typerältä teinidraamalta.

Green ohjaa taidolla ja tekee kunniaa slasher-perinteelle. Näyttelijät pelaavat hyvin yhteen ja sopivat rooleihinsa. Kuvauksesta voi antaa erityismaininnan. Pitkät kamera-ajot toimivat erinomaisesti Myersin vaeltaessa karkkia kinuavien lasten joukossa. Alkuperäisen Halloweenin fanit puolestaan voivat bongata Greenin uutukaisesta monta tuttua kuvaa ja viittausta, jotka tarjoillaan pienellä twistillä. Vuoden 2018 Halloweenia voi suuresti suositella 1980-luvun silpomiskauhun ystäville ja se saa kolme pistettä viidestä. Michael Myers pelottelee valkokankailla 19.10.2018 alkaen.

 

Teksti: Janne Kaarenoja

Kuvat: Courtesy of Universal Pictures International

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi