Kukkonen eksyi lavan alle

Juha Kukkonen on ollut Suomenlinnassa tuttu näky jo vuosien ajan. Hän on itse asunut saarella ja ollut myös useana vuonna näyttelemässä saaren ainoassa kesäteatterissa. Muistojakin hänelle on kertynyt ja yksi niistä on vuodelta 2002, jolloin kesäteatterissa tehtiin William Shakespearen Myrsky- näytelmää.

– Näyttelin Calibania siinä ja meillä oli syksyllä muutama lisäesitys yöllä. Olikin niin pimeää eikä meillä ollut kulkuvaloja, kun ei oltu ymmärretty laittaa joka paikkaan. Munkin piti ryömiä pimeässä näyttämön alle ja mä olin ihan väärässä paikassa, kun isku tuli, Kukkonen kertoi.

– Mä en löytänyt mitenkään sieltä sitä luukkua ja huutelin sieltä alta, että tulkaa joku auttamaan mut pois täältä.

Kukkonen on nähty Suomenlinnassa niin lavalla kuin myös ohjaajan roolissa. Ensimmäinen näytelmä, jonka hän ohjasi Suomenlinnaan oli Peter Pan. Siihen näytelmäänkin miehellä riittää muistoja kerrottavaksi.

– Muistan, kun siinä oli sitten lennätyksiä ja en ollut koskaan niitä tehnyt. Meillä oli sellainen lätkäkassi täynnä kamoja ja sitä yritettiin lennättää, kokeillen miten se Peter Pan voisi siinä lennellä. Kassi lensi sinne kivisiin seiniin ja näyttelijä katsoi vähän aikaa sitä, ja totesi että ei me ainakaan näin sitä tehdä, Kukkonen naurahti.

Suomenlinnan kesäteatterilla on Juha Kukkoselle ollut elämässään hyvin suuri merkitys, sillä onhan mies asunut saarella 14 vuotta. Nyt jo hän on sieltä pois muuttanut, mutta tutut kulmat ovat piirtyneet edelleen hänen verkkokalvoihinsa ja saari tuntuu kodilta.

– Tämä on ollut sellainen kotinäyttämö ja nytkin, kun tänne tulee, niin tuntuu kotiinpaluulta. Tämä on todella hieno paikka ja olen aina kiitellyt sitä ihmistä, joka on keksinyt laittaa tuohon tilaan teatterin, koska se on ihan loistoidea ollut. Se on ikään kuin tehty teatteriksi se tila, Kukkonen myhäili.

Tänä kesänä Juha Kukkonen ohjaa Suomenlinnan kesäteatteriin Ken Keseyn tekstiin perustuvan näytelmän Yksi lensi yli käenpesän. Päärooleissa näytelmässä ovat Ryhmäteatterin vakituiset kasvot Robin Svartsröm sekä Minna Suuronen.

Teksti ja kuvat: Joni Hildén

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi