Länsimaisen zombikulttuurin isä on poissa

16.7.2017 elokuvapiireistä kantautui suru-uutinen. George A. Romero oli menehtynyt aggressiiviseen keuhkosyöpään. Ohjaaja-käsikirjoittajan vaikutusta elokuvahistoriaan ei voi vähätellä. Hänen debyyttiteoksensa Elävien kuolleiden yö (1968) rikkoi monia tabuja ja kuljetti kauhuelokuvaa modernimpaan suuntaan.

George A. Romero syntyi New Yorkin Bronxissa vuonna 1940 ja opiskeli itsensä taiteiden maisteriksi. Hän sai töitä mainoskuvaajana ja keräsi rahaa esikoiselokuvaansa varten. Elävien kuolleiden yö hylkäsi perinteisen kauhuelokuvien linjan ja aloitti kokonaan uuden genren, zombielokuvat. Vaikka eläviä kuolleita oli nähty valkokankailla jo aiemmin, Romeron epäkuolleet eivät olleet enää voodoo-rituaalien sivutuotteita vaan sen enempää asiaa selittämättä haudasta nousseita kannibaaleja. Elokuvalla osoitettiin myös, että käytännössä nollabudjetilla voidaan saada aikaan hieno elokuva. Raaka kannibalismi ja musta sankari puolestaan saivat median kohahtamaan.

Tämän jälkeen Romero sai työtarjouksia Los Angelesista, mutta hän tyrmäsi Hollywoodin. Ohjaaja pysyi pienen budjetin elokuvien parissa eikä halunnut valjastaa kykyjään suurelle tuotantokoneistolle. Vuonna 1978 valmistunut Elävien kuolleiden aamunkoitto oli raaempi kuin edeltäjänsä, mutta keräsi suuremman suosion niin lippukassalla kuin fanien keskuudessa. Vuonna 1985 valmistui vielä Elävien kuolleiden päivä ja 2005 Kuolleiden valtakunta, mutta ne ovat jääneet edeltäjiensä varjoon. Romero teki urallaan myös yhteistyötä kauhukirjalija Stephen Kingin ja italialaisen ohjaaja Dario Argenton kanssa.

Mies, joka opetti massoille kuinka haudasta ylösnoussut kuollut eliminoidaan ampumalla päähän on ehkä poissa, mutta hänen muistonsa elää niin kauan kun yleisö jaksaa innostua zombeista.

Teksti ja kuva: Janne Kaarenoja

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi