Ohjaaja Roland Emmerich tuo valkokankaalle yhden historian merkittävimmistä meritaisteluista elokuvassa Midway

Chester Nimitz (woody Harrelson) vastasi Yhdysvaltain laivaston operaatioista Midwayn taistelussa. Kuva: Reiner Bajo


Vuoden odotetuin sotaelokuva, Roland Emmerichin (Independence Day ja Day After Tomorrow) näyttävä uutuus Midway perustuu ennen kertomattomiin tositapahtumiin. Pearl Harborin hyökkäys oli vasta alkua – toisen maailmansodan käännekohta oli Midwayn taistelu kesäkuussa 1942.

Yhdysvallat lähti taisteluun todellisena altavastaajana: heillä oli vain kourallinen lentokoneita ja aluksia Japanin koko laivastoa vastaan. 

Midway on todella hieno sotaelokuva monestakin syystä, tässä niistä muutama. Tekijät ovat tehneet todella hienon ja rohkean valinnan, kun otetaan huomioon, että kyseessä on Hollywood elokuva. Japanilaiset puhuvat japania, eivätkä esimerkiksi huonoa englantia. Midway on rehellinen sotaelokuva, eikä siihen ole sotkettu mukaan esimerkiksi turhaa romanssia. Sekä Yhdysvaltain että Japanin näkökulma tapahtumiin tuodaan esille tasapuolisesti.

Kun kuulin, että elokuvan ohjaa Roland Emmerich, sydämeni jätti muutaman lyönnin välistä. Pelkäsin, että Midwayn taistelu saisi Independence Day kohtelun, jossa korostetaan toimintakohtauksia ja efektejä ja unohdetaan lähes kaikki muu. Oi kuinka väärässä olinkaan. Midway oli ainakin minulle lähes tunteellinen kokemus, joka upposi todella voimakkaasti. Roland Emmerich on kerrankin on tehnyt elokuvan, jossa keskitytään ihmisiin ja aitoihin tapahtumiin. Olin todella yllättynyt. Olen odottanut hyvin tehtyä sotaelokuvaa jo todella monta vuotta. Uskallan sanoa, että Midway oli se odottamani elokuva.

Elokuvassa esiintyy todella kova joukko näyttelijöitä, kaikki valinnat osuivat oikeaan. Varsinkin Woody Harrelson ja Mandy Moore tekivät minuun todella suuren vaikutuksen. Japanilaisista näyttelijöistä on ehdottomasti mainittava amiraali Yamamotoa esittävä Etsushi Toyokawa.

Woody Harrelson tekee yhden kaikkien aikojen parhaista suorituksista amiraali Chester Nimitzin roolissa. Näin Harrelsonin viimeksi elokuvassa Zombieland Double Tap. Siinä hän esitti rääväsuista zombien metsästäjää, mutta elokuvassa Midway hän todisti, että vakavatkin roolit onnistuvat ja vieläpä todella hienosti. Harrelson oli omaksunut amiraalille kuuluvat tavat ja olemuksen täydellisesti.

Mandy Moore nähdään Ann Bestin roolissa. Anne pitää kotirintaman asiat kunnossa samaan aikaan, kun hänen miehensä luutnantti Richard Best (Ed Skrein) taistelee Tyynellä valtamerellä. Moore onnistuu tuomaan esille 1940-luvun sotilaan vaimon elämän sekä hyvät että huonot puolet. Mooren suorituksessa oli hiljaista mutta läpitunkevaa voimaa.

Dick Best (Ed Skrein) ja Ann Best (Mandy Moore). Kuva: Reiner Bajo

Amiraali Yamamoto oli Japanin keisarillisen laivaston komentaja, joka vastasi sekä Pearl Harborin että Midwayn operaatioista. Minusta on todella upeaa, että ohjaaja Roland Emmerich on valinnut japanilaisiin rooleihin oikeasti japanilaiset näyttelijät. Amiraali Yamamotoa näyttelee Etsushi Toyokawa. Syy, minkä vuoksi nautin hänen suorituksestaan niinkin paljon on, että vain japanilainen näyttelijä pystyy hyödyntämään tiettyjä tapoja ja rituaaleja, jotka liittyvät esimerkiksi erittäin tiukkaan sotilaskuriin. Toyokawan suorituksessa oli myös hienoa arvokkuutta.

Midway on elokuva, joka kaikkien sotahistoriasta kiinnostuneiden tulisi nähdä. Näin hyvin tehtyjä tuotoksia tulee vastaan liian harvoin. Elokuva tulee ensi-iltaan 8.11.

Trailer: @Cinemanse Films

Teksti: Juho Kojima

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi