The Riderin uskottavuus kumpuaa miespääosan omista kokemuksista

Chloé Zhaon uusi elokuva The Rider on yksi niistä harvoista elokuvista, joista on vaikea löytää mitään pahaa sanottavaa. Käsikirjoituksen eteen on tehty kattava taustatyö eikä elokuvan saavuttamien palkintojen määrä ole ihme.

Taustana voi kertoa, että Zhao sai inspiraation The Rideriin esikoiselokuvansa Songs My Brothers Taught Me (2015) jälkimainingeissa. Kiinalaislähtöinen ohjaaja ja käsikirjoittaja oli saanut kuvauksissa ratsastusopetusta The Riderissa pääosaa näyttelevältä Brady Jandreaulta, joka myöhemmin loukkasi itsensä rodeossa. Miehen sinnittely vakavan aivovamman kanssa innoitti Zhaon kirjoittamaan tapahtuneesta toisen pitkän elokuvansa. Mukaan projektiin lähtivät myös Jandreaun isä ja sisko sekä ryhmä ihka aitoja rodeotähtiä.

Brady Blackburn kamppailee taloudellisessa ahdingossa isänsä ja autismista kärsivän siskonsa kanssa perheen hevosfarmilla Etelä-Dakotassa. Aivovamman seurauksena tullut motoriikkahäiriö saattaa myös työn hevosten kanssa vaakalaudalle. Enempää elokuvan juonesta ei allekirjoittanut pysty paljastamaan pilaamatta katselukokemusta.

Zhaon elokuva on loistoluokan draama ja elokuvana upeaa katseltavaa. Filmi saa isot pisteet laajoista preeriaotoksista, ja erikoislähikuvilla kerrotaan hevosen ja ihmisen välisestä suhteesta. Elokuvan tähdille ei voi olla kumartamatta. Vailla näyttelijäkokemusta kameran eteen astuneet Jandreaut ovat uskottavia rooleissaan. Tarinan puitteet huokuvat autentisuutta ja niukka musiikin käyttö tukee kerrontaa. Koskettava elokuva hervoittaa kyyneleet silmiin viiden tähden arvoisesti ja on elokuvateattereissa 23.11.2018.

Teksti: Janne Kaarenoja

Kuva: Courtesy of Sony Picture Classics

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi