Uusin Vitikka- kirja ilmestynyt – “Elokuvamaisin Vitikka tähän mennessä”

Helsingin Pääpostitalon sushiravintolaan saapuu onnellinen mies, hän on juuri saanut käsistään uunituoreen kirjansa Tappajan vaisto. Matti Laineen kirjoittaman kirjan päähenkilönä on Elias Vitikka, entinen jääkiekkoilija. Alamaailmassa kovasti edennyt Vitikka seikkailee nyt jo neljännessä Laineen kirjoittamassa kirjassa.

– Jollakin tavalla tämä kirja on rakenteeltaan ehkä elokuvamaisin Vitikka tähän mennessä, Laine totesi.

Laine on samaan aikaan, kun on kirjoittanut Vitikka- kirjaa, tehnyt muutamaa muutakin televisiosarjan käsikirjoitusta. Hän on kirjoittanut nyt syksyllä Elisa Viihteessä alkaa Bullets- sarjaa sekä vasta esivalmisteluvaiheessa olevaa The Paradise- sarjaa.

– Mulla oli pari isoa käsikirjoitusprojektia siinä samalla tekeillä, niin ne varmaan sillä tavalla eri työt vaikuttivat toisiinsa, Laine arveli.

Laine ei silti ole hukannut mihinkään sitä Elias Vitikkaa, joka aiemmissa kirjoissa on seikkaillut, vaan hahmo on kirjailijalla hyvin hallussa.

– Kyllä se Vitikka kuitenkin kulkee omia polkujaan. Neljännessä kirjassa mä tunnen sen jo aika hyvin, Laine tunnusti.

Alamaailmassa jo hyvin pitkälle edennyt Vitikka on kirjailijan sanojen mukaan edelleen tietysti se sama kaveri, joka on aiemmissakin kirjoissa ollut, mutta lukijoille on luvassa myös uudenlaisia juttuja ja yllätyksiä.

– Yhtä lailla kuin toivoisin, että se hahmo yllättää mut siinä kirjoittaessa, niin sitä kautta yritän yllättää myös sen lukijan. Kuorii niitä kerroksia koko ajan ja miten se päähenkilö siellä muuttuu, Laine mietiskeli.

Kirjailijana, käsikirjoittajana ja näyttelijänäkin toimivalle Matti Laineelle tarinat sekä niiden syntyminen on hyvin hallussa. Siksi myös hän tunnistaa erilaisia tyylejä tehdä tarinoita.

– Useinhan tämmöisissä jatkuva juoninen sarja perustuu siihen, että päähenkilö ei muutu miksikään. Alussa kaikki on hyvin ja sitten tulee rikos tai joku, joka heilauttaa sen maailmaa ja lopussa ollaan taas siellä stabiilissa, Laine opasti.

– Leffapuolelta Indiana Jones on just tällainen esimerkki ihan selkeästi.

Vitikka- sarjassa Laine ei ole halunnut tehdä sitä tällaisen kaavan kautta, vaan hänellä on ollut selkeä visio siitä, miten tarina on lähtenyt kehkeytymään.

– Mä olen halunnut kirjoittaa Elias Vitikkaa sillä tavalla, että se joka kirjassa kasvaa ja muuttuu vähän johonkin suuntaan. Ei ainoastaan fyysisesti hieman vanhene koko ajan vaan myös se ajattelu menee johonkin suuntaan, Laine valaisi.

Kirjailija kertoi, että näiden neljän kirjan, Pahojen poikien kerho, Merkitty mies, Pahuuden hinta ja Tappajan vaisto, aikana Vitikka on muuttunut ja henkilö, joka on lukenut nämä kaikki huomaa kyllä sen eron. Uusin Vitikka- kirja on kaupoissa tiistaina 14. syyskuuta lähtien.

Teksti ja kuvat: Joni Hildén

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi